Behandeling van trauma

Wat is een (psycho)trauma?

Na het meemaken van één of meerdere ingrijpende gebeurtenissen kun je traumaklachten ontwikkelen. Dit zijn klachten zoals nachtmerries, concentratieproblemen en/of steeds (ongewild) terug moeten denken aan de nare gebeurtenis. Ook kan het zijn dat je sinds het meemaken van de ingrijpende gebeurtenis bepaalde plekken, mensen of onderwerpen uit de weg gaat omdat het veel stress oproept of omdat je zo probeert er niet meer aan terug te hoeven denken. Deze klachten kunnen veel negatieve invloed hebben op je dagelijks leven en je belemmeren. In dat geval spreken we van een trauma en is het goed om hier behandeling voor te zoeken.

Wat zijn ingrijpende gebeurtenissen?

Voorbeelden van ingrijpende gebeurtenissen zijn onder andere het meemaken van een auto-ongeluk, heftige bevalling, nare ziekenhuiservaring(en), pestervaring(en), aanranding, verbaal of fysiek geweld. Het kan gaan om ingrijpende gebeurtenissen die je zelf hebt meegemaakt of hebt zien gebeuren.

Traumabehandeling

Een trauma is vaak goed te behandelen. Ik help jou daar graag bij. Samen gaan we aan de slag om ervoor te zorgen dat jij minder door jouw klachten belemmerd wordt in het dagelijks leven. Binnen mijn praktijk werk ik met de behandelmethode EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). EMDR is een wetenschappelijk effectief bewezen behandelmethode voor het behandelen van trauma. Ook gebruik ik in de behandeling vaak onderdelen van Cognitieve GedragsTherapie (CGT).

Na afronding van de traumabehandeling zie ik onder andere dat mensen hun leven weer kunnen vormgeven zoals zíj dat zélf willen, zich beter kunnen concentreren, meer kunnen ontspannen, en/of weer ruimte in hun hoofd ervaren voor toekomstplannen en/of ambities.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie over het verwerken van gegevens is te vinden onder Wet- en regelgeving.
Lees verder