Behandeling van trauma

Hoe herkent u een trauma bij uw kind?

Na het meemaken van één of meerdere ingrijpende gebeurtenissen kunt uw kind traumaklachten ontwikkelen. Voorbeelden van ingrijpende gebeurtenissen zijn onder andere het meemaken van een (auto-)ongeluk, nare ziekenhuiservaringen, pestervaring(en), (verbaal en/of fysiek) geweld. Traumaklachten zijn klachten, zoals nachtmerries, concentratieproblemen en steeds (ongewild) terug moeten denken aan de nare gebeurtenis. Ook kan het zijn dat uw kind sinds het meemaken van de ingrijpende gebeurtenis bepaalde plekken, mensen of onderwerpen uit de weg gaat om zo maar niet meer terug te hoeven denken aan wat er is gebeurd. Traumaklachten kunnen er in elke leeftijdsfase van een kind er anders uitzien. Deze klachten kunnen veel negatieve invloed hebben op het dagelijks leven van uw kind, bijvoorbeeld hoe het gaat op school en thuis. Als u merkt dat uw kind erg veranderd is sinds het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis, of dat u veel stress bij uw kind ziet als er gepraat wordt over de nare gebeurtenis, is het goed om hier behandeling voor te zoeken.

Traumabehandeling

Een trauma is vaak goed te behandelen. Ik help uw kind daar graag bij. Ook de allerkleinsten (kinderen van 0-4 jaar) kunnen in mijn praktijk terecht voor traumabehandeling. We gaan samen aan de slag om ervoor te zorgen dat uw kind minder door zijn of haar klachten belemmerd wordt in het dagelijks leven. Binnen mijn praktijk werk ik hiervoor met de behandelmethode EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). EMDR is een wetenschappelijk effectief bewezen behandelmethode voor het behandelen van psychotrauma. Ook gebruik ik in de behandeling vaak Cognitieve GedragsTherapie (CGT), in geval van traumaklachten werk ik hierbij met de specifieke behandelmethode TF-CBT.
Na afronding van de traumabehandeling zie ik dat kinderen zich bijvoorbeeld weer goed kunnen concentreren op school, weer lekker slapen, beter in hun vel zitten en/of een sprong maken in hun sociaal-emotionele ontwikkeling.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie over het verwerken van gegevens is te vinden onder Wet- en regelgeving.
Lees verder